‘Slaapvliegtuig’ aangekomen bij B&B in Hoogerheide

 „Vooruit… stop!” Via de walkie talkie hoort Piet Smedts van zijn collega’s hoe hij de bocht moet nemen. „Een stukje achteruit.”
Ontspannen zit de eigenaar van PS Aero uit Baarlo achter het stuur. Af en toe stapt hij uit om te kijken of er geen obstakels zijn. Achterop de dieplader die hij bestuurt: een Fokker F27 van 25 meter.

BN De Stem door Majda Ouhajji  31-8-2016

Hoewel hij vaker vliegtuigen vervoert, is het ook voor Smedts geen alledaagse klus. „Het lijkt allemaal soepel te gaan. Maar ik ben van tevoren twee weken bezig met de voorbereiding. Dan denk ik aan alles wat ik tegen kan komen op de route.” Borden, lantaarnpalen en picknickbankjes die in de weg staan bijvoorbeeld. Dat was ook woensdag het geval.

Vliegtuig wordt van de dieplader gehaald.
Via de achterkant is de makkelijkste route.

Ze worden door Smedts en zijn mannen uit de grond gehaald om ruimte te maken in de bochten. Die worden heel minutieus genomen. Stukje vooruit, stukje achteruit, en weer een stukje vooruit. Over de twee kilometer vanaf het wokrestaurant aan de Antwerpsestraatweg naar de bed & breakfast Domaine Haute Bruyere aan de Nijverheidsstraat doet hij ongeveer een uur.

Bijna thuis, kruispunt Wouwbaan-Nijverheidstraat

„Onderweg naar Hoogerheide ben ik twee keer aangehouden door inwoners”, vertelt Smedts lachend. „Ze zeiden dat ik verkeerd zat en dat ik naar Aviolanda moest.”

Een vliegtuig door je dorp, dat gebeurt niet dagelijks. Het vervoer trok woensdag dan ook heel wat bekijks. Langs de weg stonden mensen al lang voor de dieplader vertrok, te wachten.