Het Brabantse Wal verhaal van…

maandag 15 oktober 2018 door VVV Brabantse Wal

‘Een vliegtuig in onze tuin? Ik dacht: ‘ben je gek geworden?’’

Logeren in een vliegtuig, inclusief sauna en Netflix. Over hemels gesproken! Het kan, op de Brabantse Wal. Bij Esther Slootweg en Gerhard Horstink in Hoogerheide. Wij spraken met Esther over deze enigszins opmerkelijke accommodatie…


Een vliegtuig in de tuin, niet heel vanzelfsprekend…
Esther, lachend: “Niet echt, nee. Maar anderzijds ook weer wel. Hoogerheide ligt vlakbij de vliegbasis van Woensdrecht. Deze gemeente draait grotendeels om de luchtvaart. Het was een gast van onze b&b die een keer zei: ‘jullie moeten een oude Fokker kopen en in de tuin zetten. Voor gasten!’ Ik dacht eerst nog: ‘ben jij gek! Wie verzint zoiets?’ Maar het idee liet me naderhand niet meer los. Gerhard en ik zijn toen gaan zoeken of er toevallig ergens eentje te koop stond. En dat was inderdaad het geval. Hij was wel compleet uitgewoond, dus we moesten alles verbouwen aan de binnenkant. Maar dat is gelukt, en dat loont: nu is het logeren in een vliegtuig in luxe. Inclusief Netflix en een sauna.”

 

Het ontvangen van gasten is niet nieuw voor jullie, he?
Esther: “Klopt, wij runnen al sinds 2003 onze bed & breakfast Domaine Haute Bruyere. Eigenlijk vooral ik, Gerhard heeft het erg druk mijn zijn werk in de wijnen. Die b&b ontstond toen ik vanuit Arnhem naar West-Brabant verhuisde, voor de liefde. Voor Gerhard. Ik moest er mijn wijnwinkel in Arnhem voor opgeven, en toen ik hier kwam, had ik in eerste instantie niets om handen. Dat was wel even pittig, aangezien ik er niet van houd om niets te doen. Ik besloot me allereerst lid te worden van een politieke partij in Woensdrecht, zodat ik snel mensen leerde kennen en kon achterhalen wat er allemaal speelde hier. Daarna ontpopte het idee voor de b&b in mijn hoofd. En sindsdien is er van niks doen weinig meer over.”

Een b&b én een wijnbedrijf… Vertel!
Esther: “Gerhard en ik komen beiden uit de wijnwereld. Zelf heb ik jarenlang een wijnwinkel gehad in Arnhem en Gerhard is één van de weinige œnologen in Nederland. Geen vinoloog nee, een œnoloog. Oftewel: wijntechnoloog. Daarom is hij voor zijn werk veel op pad. In onze b&b maken we gebruik van zijn kennis. We geven gasten graag een wijnworkshop in ons eigen wijnproeflokaal. Dat vinden ze altijd ontzettend leuk.”

 

Is de Brabantse Wal in trek bij toeristen?
Esther: “Steeds meer, gelukkig. Het is een prachtig gebied, maar lange tijd was het nauwelijks bekend in Nederland. Inmiddels maakt het steeds meer naam, vooral bij fietsers en wandelaars. De glooiende heuvels, dat vinden ze fantastisch. En door de aanleg van routenetwerken is het ze allemaal een stuk makkelijker gemaakt. Wel denk ik dat de Brabantse Wal nog één grote trekpleister mist. Midden-Brabant heeft de Efteling, de Veluwe heeft het nationale park, allemaal grote namen waarmee je toeristen naar een gebied lokt. Dat mist de Brabantse Wal, maar ik heb daar genoeg ideeën bij. Eigenlijk zouden we een soort themaspeeltuin moeten maken helemaal gericht op luchtvaart. Spelen in enorme Fokkers, dat is toch gaaf? Daar kun je gelijk een stukje kennisdeling aan koppelen. Dan wordt het een soort Neeltje Jans, maar dan in de vliegbranche. Lijkt mij te gek!” Lachend: “Nu de politiek nog!”

Bed en Breakfast in een Fokker Friendship