Luchtvaart-icoon Martin Schröder opent B&B-vliegtuig in Hoogerheide

Door een Fokker Friendship als Bed & Breakfast in hun tuin te zetten, hadden Esther Slootweg en Gerhard Horstink al een stuk industrieel erfgoed naar Hoogerheide gehaald. Met Martin Schröder wist het ondernemersechtpaar vandaag ook een levende luchtvaartlegende in te vliegen om het toestel officieel te openen.

De 25 meter lange F27 bij B&B Haute Bruyère, het derde vliegtuig in Nederland met zo’n functie, ontvangt sinds eind vorig jaar gasten. ,,We begonnen met het Pipi Langkous-motto: ik heb dit nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan”, blikte Slootweg terug.

Gerhard Horstink overhandigt de sleutel van de B&B Friendship aan luchtvaartpionier Martin Schröder (86), de oprichter van Martinair.

Gerhard Horstink overhandigt de sleutel van de B&B Friendship aan luchtvaartpionier Martin Schröder (86), de oprichter van Martinair. © Chris van Klinken / Pix4Profs

Bij een feestelijke dag om alle betrokkenen te bedanken, hoort een hoge gast. Toevallig kreeg wijnwetenschapper Horstink onlangs Erwin Verschoor op cursus. ,,Ik had hem ooit les gegeven op de hotelschool in Leeuwarden, nu runt hij Martinair Partyservice en spreekt Schröder vaak. ‘Dit zal Martin leuk vinden’, wist Verschoor.

Dat bleek. Horstink mocht op visite bij pionier Schröder (86), die in 1958 Martinair oprichtte en veertig jaar leidde. ,,Ik herkende direct een goede ondernemer in Gerhard. En dat ie ook nog zelf vliegt als piloot, vond ik helemaal prachtig.”, vertelt Schröder. ,,Dus kon ik onmogelijk weigeren om deze opening te verrichten.”

Drone

De krasse Schröder, die vorig jaar zelf nog met zijn Harvard opsteeg vanaf vliegbasis Gilze-Rijen, kreeg de sleutel die per drone was gebracht en opende de gevleugelde B&B. ,,Ik ben verrast door de inrichting, met bed, douche en sauna. Prachtprestatie. U moet er allemaal eens in gaan kijken”, sprak Schröder. Daar gaven de gasten graag gehoor aan, zichzelf of elkaar fotograferend in de cockpit of de zithoek.

Martin Schröder (midden) opent de B&B Friendship namens de trotse eigenaren Esther Slootweg (rechts) en Gerhard Horstink (links).

Martin Schröder (midden) opent de B&B Friendship namens de trotse eigenaren Esther Slootweg (rechts) en Gerhard Horstink (links). © Chris van Klinken / Pix4Profs

Ook de Woensdrechtse burgemeester Steven Adriaansen sprak lovende woorden. ,,Esther en Gerhard hebben met passie en zakelijke durf een toeristisch pareltje toegevoegd. Ware ambassadeurs van de Brabantse Wal”, verwees hij ook naar hun winnende deelname aan het tv-programma Bed & Breakfast.

Sauna

,,Een vliegtuig met een sauna, Anthony Fokker had het nooit kunnen bedenken”, wist directeur Sander Heijmans van Aviolanda Aerospace Woensdrecht zeker. ,,Er vliegen steeds minder Fokkers, mooi dat deze zo een tweede leven krijgt.”

Bovendien heeft de F27 er nog een functie bij gekregen, meldde Slootweg. ,,Er boekten bij ons al wel stellen voor hun huwelijksnacht, maar het toestel geldt nu ook als officiële trouwlocatie van de gemeente Woensdrecht.”

De Fokker Friendship in Hoogerheide is in gebruik als B&B.

De Fokker Friendship in Hoogerheide is in gebruik als B&B. © Peter de Brie

Met de stichting Fokker Erfgoed wordt ook een programma ontwikkeld om leerlingen van groep 7 en 8 kennis te laten maken met techniek en te interesseren voor een opleiding. ,,En een bezoek aan een echt vliegtuig spreekt nou eenmaal tot de verbeelding”, aldus Slootweg. Niet alleen bij kinderen, zo bleek vandaag.