Esther en Gerhard winnen deze aflevering van B&B bij omroep MAX

Met hun tot B&B omgebouwde Fokker-vliegtuig hebben Esther Slootweg en Gerhard Horstink de tweede aflevering van het tv-programma Bed & Breakfast gewonnen. Op NPO 1 was vanavond te zien hoe hun accommodatie hoger gewaardeerd werd dan twee andere B&B’s.

 

Thuis op de bank wist het ondernemende koppel al wel wat de uitslag was van de in oktober opgenomen episode, maar niet hoe de zes opnamedagen tot een uitzending van drie kwartier waren gemonteerd. Daarin was te zien hoe een B&B-duo in een gewone kamer verbleef en een ander Brabants koppel zijn intrek mocht nemen in de 25 meter lange Fokker F27 Friendship in de tuin.

,,We hebben de afgelopen maanden vaak de tip gekregen om mee te doen aan Bed & Breakfast. Maar dat deden we dus al! Uiteraard mochten we helemaal niks zeggen en moesten we ons gezicht dan maar in de plooi houden”, vertelt Esther.

Esther en de architect Martijn van Voorden

Slootweg en Horstink waren eerst te gast bij de twee andere stellen. ,,Heel leuk om te zien hoe collega’s hun bedrijf runnen, maar ook om te beleven hoe zo’n programma wordt gemaakt. Heel interessant”, aldus Esther.

Ze streken eerst neer bij een B&B in hartje ‘Rotjeknor’ en maakten een uitstapje met een boottaxi naar het schip SS Rotterdam. Daarna belandden ze in de gemeente Zaltbommel en werd een bezoek gebracht aan Slot Loevestein.

Daarna zakten de ‘concurrenten’ af naar de gemeente Woensdrecht. ,,We hadden dus het thuisvoordeel op de slotdag”, wist Esther. De bezoekers werden door haar en Gerhard bij wijze van uitje meegenomen naar de Ossendrechtse wijngaard van Paul Bosse op de Brabantse Wal.

Martijn van Voorden en meubelmaker Rinze Borm

De dag werd afgesloten met een wijnproeverij door Horstink zelf , die aan de universiteit van Bordeaux afstudeerde als wijntechnoloog. ‘Heel interessant’ en ‘super boeiend’, luidde het oordeel van de gasten.

De gewone B&B-kamer werd door de Rotterdamse moeder en dochter als ‘wat saai’ en ‘neutraal’ bestempeld. ,,Het is heel basic. Niet zo sjiek als ze zelf zijn.” Het Brabantse stel dat in het vliegtuig mocht slapen bleek lyrisch. Kreten als ‘fantastisch’, ‘heel bijzonder’, ‘superdeluxe’ en ‘vijf sterren’ vlogen door de lucht. ,,Minpuntje is dat ie niet meer vliegt.”

De volgende ochtend vond de afrekening plaats. ,,De opnamen moesten over omdat er een oefenende straaljager langs kwam. Kan gebeuren met Vliegbasis Woensdrecht in de buurt”, weet Gerhard, die zelf een vliegbrevet heeft en luchtvaartliefhebber is. ,,Toevallig is 22 februari behalve de dag van de uitzending ook precies de datum waarop in 1912 de firma Fokker werd opgericht.”

De ontknoping vond hij toch wel spannend. ,,Zeker het moment waarop het kistje met de enveloppen open gaat. En dan is het even lastig hoofdrekenen, want de prijzen verschillen, maar de winnaar wordt bepaald door wie procentueel gezien het meeste extra heeft gekregen.”

Esther en Gerhard incasseerden 108 procent van de vraagprijs, tegenover 104 procent van het Zaltbommelse koppel en 89 procent voor de Rotterdamse B&B. ,,Dat ze onze reguliere B&B gewoon vinden, klopt wel”, zegt het stel. ,,Zo is ie namelijk ook bedoeld.” Het vliegtuig maakte echter het verschil.

Glaasje bubbels

,,Esther en Gerhard zijn de juiste winnaars”,, concludeerden de bezoekers. Uiteraard is het Woensdrechtse koppel blij dat ze als winnaars uit de bus kwamen. ,,Zo maf, maar wel leuk. Ik doe bij wedstrijdjes altijd mee om te winnen, ik ben nogal competitief ingesteld”, erkent Esther. ,,Bij mij overheerst de olympische gedachte: meedoen is belangrijker dan winnen”, reageert Gerhard. ,,Maar het was mooi om hierop te proosten met een glaasje bubbels.”