“Cock-pitten” in een suite van 25 meter lang

Het idee om een Fokker F27 in te richten als bed & breakfast kwam Gerhard Horstink, wijntechnoloog met vliegbrevet, en Esther Slootweg een beetje aanwaaien. De ondernemerszin van het echtpaar en hun liefde voor de luchtvaart deden de rest.

 

Horstink en Slootweg runnen in Hoogerheide naast een wijnhandel sinds 2003 ook een B&B in een voormalig militair complex uit 1941. ,,Door de nabijheid van de vliegbasis Woensdrecht en de Fokker-fabrieken hebben we vaak gasten uit de luchtvaart. Die zeiden: ‘Jullie tuin is groot zat om een vliegtuig in te zetten.’”

Bij Bed & Breakfast Haute Bruyere in Hoogerheide is onlangs een oud Fokker-vliegtuig ingericht als overnachtingslocatie. We nemen een kijkje met proefslapers Franka en Peter.

Bij Bed & Breakfast Haute Bruyere in Hoogerheide is onlangs een oud Fokker-vliegtuig ingericht als overnachtingslocatie. We nemen een kijkje met proefslapers Franka en Peter. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

De droom kreeg vorm toen het stel in Baarlo een uitgefaseerde Fokker F27 Friendship spotte, met 793 verkochte toestellen een succesnummer voor de nationale luchtvaarttrots. ,,Ze is gebouwd in 1961 en vervoerde passagiers in Turkije. Later voerden ze er verkenningsvluchten mee uit boven visserijgronden”, aldus Horstink.

Na een etalagefunctie bij Aviodrome op Schiphol belandde de F27 bij een handelaar waar Horstink ze in 2016 op de kop tikte. ,,Toen was ze nog vies, schimmelig en donker, maar ik zag gelijk mogelijkheden”, zegt Slootweg. ,,Je moet qua inrichting alleen niet ‘vierkant’ denken, maar alles achter elkaar inrichten.”

Vorig jaar augustus ‘landde’ de Fokker in delen bij Horstink, die een omgevingsvergunning kreeg voor de F27, huisnummer 28B en meteen ook een aanslag voor WOZ en rioolbelasting.

De Woensdrechtse B&B met vleugels is de derde in zijn soort in Nederland. ,,We zijn de andere twee in Mill en Teugen gaan bekijken en zijn daarna aan de slag gegaan met architect Martijn van Voorden uit Bergen op Zoom”, aldus Slootweg. ,,Die kende weer een Bergse en een Thoolse meubelmaker die timmerwerk in kleine boten doen”, vult Horstink aan.

Ook installateurs, schilders en hoveniers gingen aan de slag om de Fokker comfortabel in te richten als luxe suite, midden in een miniparkje met vijver, terras en groen. Slootweg: ,,Sinds oktober komen er proefslapers ‘cock-pitten’ voor een gereduceerd tarief. Als alle kinderziektes eruit zijn, hopen we vanaf december volle bak te draaien.”

,,Ik ben niet zo gauw trots”, zegt Horstink, die in Bordeaux afstudeerde als oenoloog (wijnwetenschapper) en die kennis tot in verre buitenlanden deelt. ,,Maar hierop dus wel. Dit is voor mij als luchtvaartliefhebber geweldig. Anderen kopen een boot of een tweede huisje, ik heb mijn passie naast de deur staan.”

Bij Bed & Breakfast Haute Bruyere in Hoogerheide is onlangs een oud Fokker-vliegtuig ingericht als overnachtingslocatie. We nemen een kijkje met proefslapers Franka en Peter.

Bij Bed & Breakfast Haute Bruyere in Hoogerheide is onlangs een oud Fokker-vliegtuig ingericht als overnachtingslocatie. We nemen een kijkje met proefslapers Franka en Peter. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

B&B in Fokker 27 in Hoogerheide, zicht op eigen terrasje vanuit de cockpit

B&B in Fokker 27 in Hoogerheide, zicht op eigen terrasje vanuit de cockpit © Peter De Brie

’Comfortabel geslapen’
Bed & Breakfast Haute Bruyère aan de Nijverheidsstraat in Hoogerheide heeft er een zesde ‘kamer’ bij: een Fokker F27 Friendship. Verslaggeversechtpaar Peter de Brie en Franka van der Rijt ging proefslapen in de vliegtuigsuite. Ons verblijf met vleugels is tot aan de 8,5 meter hoge staart gericht op comfort. Er is een aanrecht met quooker, koffiezetter en een koelkast met bier, wijn, fris, snacks en snoep.  Op de loungebank tv kijken voelt als ‘cocoonen’, in een cocon van 25 meter. Het tweepersoons bed heeft uitstekende matrassen. Daarachter bevinden zich de badkamer met heerlijke regendouche en een sauna. Het ontbijt met koffie, thee, verse jus, eitjes, yoghurt en een ruime keuze aan brood en beleg nuttigen we in het hoofdgebouw. Zeer tevreden rekenen we in deze proeffase 99 euro af. Het volle tarief, voor een verblijf van 15.00 tot 12.00 uur, zal vanaf 195 euro worden.